Preliminary English Test (PET)

Cambridge English: Preliminary (PET)

Examinarea Cambridge English: Preliminary corespunde nivelului pre-intermediar si testeaza abilitatile lingvistice caracteristice vietii sociale si profesionale.

Examenul PET (Preliminary English Test) este recomandat candidatilor cu varsta de pana la 18 ani, care detin un nivel intermediar de cunostinte in limba engleza si sunt capabili să le foloseasca.

Candidatii care au sustinut examenul PET/PET for Schools si au obtinut calificativele: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass, isi pot echivala proba de BAC la limba engleza sau proba la limba engleza pentru admiterea in clasa a IX-a cu engleza intensiv.

In scala lingvistica europeana: Cadru Comun European de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei, examinarea Cambridge in limba engleza PET corespunde nivelui B1 din categoria Independent User.

Cambridge English: Preliminary este cunoscut si sub denumirea Preliminary English Test (PET) si Preliminary English Test for Schools (PETfS). Examenul demonstreaza ca poti comunica in limba engleza in situatii practice, de zi cu zi. Examenul iti va oferi o buna baza daca doresti sa studiezi pentru o calificare profesionala.

Acest examen poate echivala atat proba de competenta lingvistica pentru admiterea in invatamantul liceal de stat si profesional cu program bilingv si intensiv, cat si proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat daca este promovat cu unul din urmatoarele calificative: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass.  

Nivel: B1 pe Scala Comuna Europeana de Referinta.

Cui se adreseaza?

Studiul pentru PET iti va imbunatati nivelul de limba engleza astfel incat sa poti comunica eficient atunci cand calatoresti sau folosesti engleza la serviciu.

Candidatul la PET este capabil:

  • sa-si exprime preferintele sau dezacordul intr-o discutie
  • sa inteleaga anunturi si instructiuni scrise si vorbite
  • sa scrie o scrisoare personala si sa ia notite in timpul unei sedinte sau discutii

Care este formatul examenului?

Examenul are trei probe. Candidatii sustin proba de Citire – intelegere a textului si compunere (Reading si Writing) si proba de Ascultare (Listening) in aceeasi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate sustine in aceeasi zi sau poate fi programata intr-o alta zi. Aceasta proba se sustine in perechi de doi candidati, cu doi examinatori.

PET / PETfSReading & WritingListeningSpeaking
Durata probei1 ora 30 min30 min 10-12 min pe pereche de candidati
Procentaj din valoarea totala a notei50%25%25%

PET sau PET for schools?

Continutul si abordarea probelor in examenul PET for Schools au fost create conform experientei si intereselor elevilor din ciclul gimnazial. Examenele PET si PET for Schools se desfasoara identic si testeaza acelasi nivel al cunostintelor de limba engleza.

Testele PET si PET for Schools pot fi sustinute atat in versiunea standard (pe suport de hartie), cat si in versiunea electronica (pe calculator).

Structura examinarilor PET si PET for schools:

Examinarile Cambridge in limba engleza PET si PET for Schools presupun participarea candidatilor la urmatoarele trei probe:

  • Reading & Writing (citire si compunere)
  • Listening (ascultare)
  • Speaking (proba orala)
Tip ExaminareListeningReading & WritingSpeaking
PET35 min90 min10-12 min
PET for Schools35 min90 min10-12 min

In urma examinarii Cambridge English: Preliminary, candidatii primesc un certificat cu recunoastere internationala, care atesta nivelului cunostintelor acumulate.

Examene echivalare BAC

Update 2020 A2 Key