First Certificate in English (FCE)

Cambridge English:First Certificate in English (FCE)

Examinarea Cambridge English: First Certificate in English si First Certificate for Schools corespunde nivelului intermediar-avansat si testeaza abilitatile lingvistice caracteristice vietii sociale si profesionale.

Examenul FCE (First Certificate in English) este recomandat candidatilor cu varsta de pana la 18 ani, care detin un nivel intermediar-avansat de cunostinte in limba engleza si sunt capabili să le foloseasca.

Candidatii care au sustinut examenul FCE/FCE for Schools si au obtinut calificativele: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass, isi pot echivala proba de BAC la limba engleza sau proba la limba engleza pentru admiterea in clasa a IX-a cu engleza intensiv.

In scala lingvistica europeana: Cadru Comun European de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei, examinarea Cambridge in limba engleza FCE corespunde nivelui B2 din categoria Independent User.

B2 First este cunoscut si sub denumirea First Certificate in English (FCE) si First Certificate in English for Schools (FCEfS). Acest test de engleza generala dovedeste ca poti vorbi engleza suficient de bine pentru a munci si studia intr-un mediu in care se vorbeste limba engleza.

Acest examen poate echivala atat proba de competenta lingvistica pentru admiterea în invatamantul liceal de stat si profesional cu program bilingv si intensiv, cat și proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat daca este promovat cu un punctaj cuprins intre 160-190.   

Nivel: B2 pe Scala Comună Europeană de Referinta.

Cui se adreseaza?

Daca doresti sa lucrezi intr-un mediu in care se vorbește limba engleza, sa locuiesti intr-o tara cu populatie vorbitoare de limba engleza sau sa urmezi studii preuniversitare in engleza, cea mai buna soluție este să incepi studiul pentru pregatirea examenului FCE.

Candidatul la FCE este capabil:

  • sa redacteze emailuri si rapoarte scurte;
  • sa dezvolte o idee si sa poarte o discutie in limba engleza;
  • sa inteleaga engleza generala folosita la televizor si in presa scrisa.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidatii sustin probele de Citire – ințelegere a textului (Reading) și Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) in aceeasi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate sustine in aceeasi zi sau intr-o alta zi. Aceasta proba se sustine in perechi de cate doi candidati, cu doi examinatori.

B2 FCE/ B2 FCEfsReading & Use of EnglishWritingListeningSpeaking
Durata probei75 min80 min40 min 14 min pe pereche de candidati
Procentaj din valoarea totala a notei40%20%20%20%

FCE sau FCE for schools?

Continutul si abordarea probelor in examenul FCE for Schools au fost create conform experientei si intereselor elevilor din ciclul gimnazial si liceal.

Examenele FCE si FCE for Schools se desfasoara identic si testeaza acelasi nivel al cunostintelor de limba engleza.

Testele FCE si FCE for Schools pot fi sustinute atat in versiunea standard (pe suport de hartie), cat si in versiunea electronica (pe calculator).

Structura examinarilor FCE si FCE for schools:

Examinarile Cambridge in limba engleza FCE si FCE for Schools presupun participarea candidatilor la urmatoarele trei probe:

  • Reading & Use of English (citire, vocabular, gramatica);
  • Writing (compunere);
  • Listening (ascultare);
  • Speaking (proba orala).

Formatul examinarilor FCE:

Tip examinareListeningReading & Use of EnglishWritingSpeaking
FCE40 min75 min80 min12-14 min
FCE for Schools40 min75 min80 min12-14 min

In urma examinarii Cambridge English: First Certificate, candidatii primesc un certificat cu recunoastere internationala, care atesta nivelului cunostintelor acumulate.

Examene echivalare BAC