Certificate in Advanced English (CAE)

Cambridge English:Certificate in Advanced English (CAE)

Examinarea Cambridge English: Certificate in Advanced English corespunde nivelului avansat si testeaza abilitatile lingvistice caracteristice vietii sociale si profesionale.

Examenul CAE (Certificate in Advanced English) este recomandat candidatilor cu varsta de pana la 20 ani, care detin un nivel avansat de cunostinte in limba engleza si sunt capabili să le foloseasca.

Candidatii care au sustinut examenul CAE si au obtinut calificativele: Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass, isi pot echivala proba de BAC la limba engleza sau proba la limba engleza pentru admiterea in clasa a IX-a cu engleza intensiv.

In scala lingvistica europeana: Cadru Comun European de Referinta pentru Limbi a Consiliului Europei, examinarea Cambridge in limba engleza CAE corespunde nivelui C1 din categoria Proficient User.

C1 Advanced este cunoscut si sub denumirea Cambridge Advanced Certificate in English (CAE). Acest certificat de engleza generala demonstreaza ca ai un nivel de engleza la standardul cerut pentru a studia sau profesa in limba engleza.

Acest examen poate echivala atat proba de competenta lingvistica pentru admiterea in invatamantul liceal de stat si profesional cu program bilingv si intensiv, cat si proba de competenta lingvistica din cadrul examenului de Bacalaureat daca este promovat cu un punctaj cuprins intre 180-210.   

Nivel: C1 pe Scala Comuna Europeana de Referinta.

Cui se adreseaza?

Daca doresti sa demonstrezi angajatorilor sau universitatilor ca poti comunica eficient in limba engleza intr-un context profesional ori academic, trebuie sa obtii certificatul CAE.

Pentru a promova acest examen trebuie sa fii capabil:

  • sa redactezi e-mailuri si rapoarte complexe si sa iei notite in timpul sedintelor si al prelegerilor;
  • sa tii prezentari in engleza pe subiecte complexe;
  • sa intelegi o varietate de texte, de la fictiune la editoriale.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidatii sustin probele de Citire – intelegere a textului (Reading) si Utilizare a limbii engleze (Use of English), Scriere (Writing) si Ascultare (Listening) in aceeasi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate sustine in aceeasi zi sau intr-o alta zi. Aceasta proba se sustine in perechi de cate doi candidati, cu doi examinatori.

C1 CAEReading & Use of EnglishWritingListeningSpeaking
Durata probei90 min90 min40 min 15 min pe pereche de candidati
Procentaj din valoarea totala a notei40%20%20%20%

Testul CAE poatet fi sustinut atat in versiunea standard (pe suport de hartie), cat si in versiunea electronica (pe calculator).

Structura examinari CAE:

Examinarea Cambridge in limba engleza CAE presupune participarea candidatilor la urmatoarele trei probe:

  • Reading & Use of English (citire, vocabular, gramatica);
  • Writing (compunere)
  • Listening (ascultare);
  • Speaking (proba orala).

Formatul examinarilor CAE:

Tip examinareListeningReading & Use of EnglishWritingSpeaking
CAE40 min90 min90 min14-15 min

In urma examinarii Cambridge English: Certificate in Advanced English, candidatii primesc un certificat cu recunoastere internationala, care atesta nivelului cunostintelor acumulate.

Examene echivalare BAC